INTERVIU CU EXPERȚII: Prof. Diana Popescu

Prof. Ph.D. Eng. Diana POPESCU

Prof. univ. dr. Diana POPESCU / Fotografie oferită de prof. Diana Popescu 

Utilizarea realității augmentate va crește puternic, deoarece se așteaptă ca prețurile echipamentelor hardware AR  să scadă foarte curând. 

Diana POPESCU este profesor la Universitatea Politehnica  din București, la Facultatea  de Inginerie Industrială și Robotică. De câțiva ani predă cursul de Realitate Virtuală și Realitate Augmentată  în cadrul programului de masterat, Managementul întreprinderilor industriale virtuale  și cursul despre  Sistemele de Realitate Virtuală  în cadrul programului de Licență. 

Ne poți spune câte ceva despre tine? 

Am absolvit în 1997 Facultatea de Inginerie și Management al Sistemelor Tehnologice, în prezent IIR, specializarea Roboți Industriali. Sunt conducător de doctorat din 2016 și profesor universitar din 2017. 

Cumcaracterizați Realitatea Augmentată (AR) din perspectiva componentei Industriei 4.0? 

Realitatea augmentată și Realitatea Virtuală (VR), sunt componentcheie ale Industriei 4.0 și, în general, ale oricărei strategii moderne de fabricație digitală. În prezent, AR își găsește utilitatea în instruirea, întreținerea, logistica sau vânzările operatorilor, îmbunătățind experiența utilizatorului și eficientizând furnizarea în timp real a datelor digitale relevante, contextuale. Aceste date, care pot fi text, imagini, modele 3D, video sau sunet, sunt suprapuse pe obiectul real, adăugând o nouă valoare.

Care sunt abilitățile cheie pe care trebuie să le aibăo persoanapentru a utiliza cu succes tehnologiile de realitate virtuală și realitate augmentată? 

Tehnologiile VR și AR nu sunt dificil de utilizat, nu necesită abilități tehnice speciale. Dar crearea unor astfel de aplicații implică abilități avansate de programare, proiectarea interfeței, capacitatea de a crea și implementa conținut tehnic relevant, precum și modalități eficiente de interacțiuni utilizator-aplicație. Identificarea corectă a nevoilor specifice ale fiecărei aplicații în care sunt utilizate instrumente vr sau AR necesită, de asemenea, abilități de inginerie și sinteză, care sunt apoi traduse în medii virtuale sau mixte cu interacțiuni specifice.

De ce realitatea augmentată?

AR adaugă valoare în multe domenii, facilitează și eficientizează activitatea operatorilor. Și este spectaculos, atrage utilizatorii și, astfel, îi face mai productivi.

Care estestadiul actualal AR? 

Tehnologia AR nu este deloc nouă, dar apariția recentă a echipamentelor performante (ochelari AR) la prețuri relativ convenabile a dus la o creștere a numărului de aplicații și a interesului companiilor și instituțiilor de învățământ tehnic. Oamenii au acum posibilitatea de a testa astfel de aplicații și de a evalua în mod obiectiv dacă le aduc beneficii și, desigur, dacă investiția merită. Numărul start-up-urilor din acest domeniu a crescut dramatic în întreaga lume, ceea ce arată atât o tendință, cât și o mare nevoie de antrenament. Ca și în fabricarea aditivă, VR și AR sunt domenii în care este necesară o pregătire teoretică și practică riguroasă, în ciuda ușurinței aparente în crearea aplicațiilor.

Puteți da exemple de software utilizat în crearea aplicațiilor AR și VR?

În procesul de învățare, cursanții folosesc software precum InstaVR,  WondaWRsau  ZappAR, dar șiSDK-ul Vuforia Engine pentru a dezvolta aplicații mai complexe. Ideea este de a le oferi atât informații de bază pentru a înțelege în mod corespunzător conceptele de AR, VR și cunoștințe despre hardware-ul utilizat de aceste tehnologii, cât și posibilitatea de a dezvolta abilități practice în aceste domenii. Acestea se adaugă la inteligența, creativitatea și determinarea fiecărui cursant de a crea ceva util și de a se adapta mai târziu la nevoile locului de muncă.

Cine sunt utilizatorii țintă ai AR?

Tehnologia AR poate și este utilizată în cele mai variate domenii: inginerie, educație, medicină, artă și arhitectură, turism, imobiliare, marketing și vânzări de jocuri și divertisment, domeniul militar etc. Avantajele AR pot fi exploatate prin cele mai diverse aplicații. Ori de câte ori este necesar să se furnizeze informații digitale adaptate contextului unui mediu real, AR poate fi un răspuns util și eficient.

Ce echipamente hardware AR sunt utilizate în prezent cu succes?

Companii mari precum Google, Microsoft Apple, Samsung, au dezvoltat produse performante precum Microsoft HoloLens 2, Google Glass Enterprise Edition etc. Ochelarii Vuzix  Blade pot fi de asemenea menționațiȘ Raptor AR sau Magic Leap One. Estimez că în scurt timp vom avea o piață bogată de dispozitive hardware pentru AR, iar prețurile vor scădea foarte mult.

Puteți da câteva exemple de aplicații AR?

Este greu pentru mine să aleg doar câteva aplicații, varietatea este extrem de largă – oricine face puțin exercițiu și caută pe telefon termenul de “realitate augmentată” va observa acest lucru. Și este vorba doar despre vârful aisbergului, adică aplicații comerciale pentru publicul larg. 

Aplicațiile PTC sau EON Reality sunt primele   care îmi vin în minte, sau  aplicațiile inginerești dezvoltate de grup de la facultatea IIR în cadrul diferitelor proiecte de cercetare.

Cursurile online pe platformele de e-learningsunt eficiente pentru dobândirea de cunoștințe despre AR?

Cursurile online în domeniul AR sunt extrem de utile prin faptul că oferă acces la cunoștințe unui număr mare de persoane interesate de acest subiect. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube