După ce a absolvit facultatea de inginerie electrică în Etiopia, MSc și doctorat la Universitatea Twente în aceeași disciplină, Abeje Mersha a început în 2014 ca profesor și cercetător la Universitatea Saxion de Științe Aplicate. Dupa aproximativ 6 ani mai târziu, este numit profesor în sisteme robotice fără pilot. Aceasta este o ocazie excelentă de a-l cunoaște puțin mai bine și de a-l întreba ce părere are despre industria 4.0.
Prof. ABEJE MERSH, Unmanned Robotic Systems / Fotografie oferită de Universitatea SAXION
Grupul nostru de cercetare din cadrul Saxion, explică Abeje, își concentrează activitățile în jurul a două teme diferite: „sisteme robotice fără pilot”, pe care le conduce și „sisteme industriale inteligente”, care este prezidat de colegul său prof. Dirk Bekke. La întrebarea de a da un exemplu de sistem fără pilot, Abeje începe să explice despre un proiect în care dezvoltă o „mână zburătoare”. Este efectiv o dronă combinată cu un robot care poate interacționa fizic cu alte obiecte din aer. Una dintre domeniile de aplicare este utilizarea acestei combinații dronă / robot pentru a inspecta și a efectua întreținerea palelor turbinelor eoliene mari. Acest lucru este făcut acum de oameni, care trebuie să meargă acolo și să inspecteze palele una cate una. Acest lucru este destul de costisitor, are ca rezultat un timp de oprire foarte lung al turbinei și nu este lipsit de pericol. Combinația dronă / robot va putea prelua și face această inspecție și întreținere, într-un mod mai rapid, mai sigur și mai rentabil.
Un alt proiect menționat de Abeje este dezvoltarea unui robot mobil la sol, care poate fi de exemplu folosit la fabrica. Un aspect important al acestui robot este acela că trebuie să fie flexibil și modular. Deci, în cadrul grupului Abeje, se încearcă să se lucreze la un sistem modular care poate fi controlat cu software gratuit, pentru a permite utilizatorului să-l adapteze într-un mod simplu și rapid.
Când îl întreb pe Abeje despre ce este de fapt „Industria 4.0”, el mentioneaza mai întâi că este un termen destul de larg, acoperind multe evoluții diferite. În cele din urmă, el îl descrie ca pe o utilizare inteligentă a datelor (mari) pentru a ajusta procesul de lucru sau de producție într-un mod flexibil. El a aruncat o privire asupra cursului care este dezvoltat în cadrul proiectului INDEX și crede că sunt acoperite cele mai importante aspecte tehnice. Dar, menționează el, nu uitați de aspectul uman și de atitudine. Cea mai mare parte a industriei este destul de conservatoare și funcționează conform metodelor și protocoalelor utilizate de mai mulți ani. Industria 4.0 necesita o schimbare și este important să includem omul în acest proces.
În Olanda nu avem o industrie prelucrătoare importantă, subliniază Abeje. Există o mulțime de companii mici inovatoare care sunt primii în ceea ce privește digitalizarea, robotica și modelarea unor cantități mari de date. Și, deși există un anumit spirit antreprenorial, ar accelera cu siguranță implementarea Industriei 4.0 dacă am reuni toate aceste activități. Din fericire, suntem aproape de Germania, care are o imensă industrie prelucrătoare, în care toate acestea pot fi puse în aplicare.
În ceea ce privește legătura dintre acestea și educație, el crede că în cadrul Saxion includem implicit diverse aspecte ale industriei 4.0 deja în diferitele programe de învățământ. Nu înseamnă că avem un curs explicit despre Industria 4.0, dar ne instruim studenții să se familiarizeze cu munca inter- și multidisciplinară, inclusiv digitalizarea și valoarea datelor (mari). Studenții sunt implicați în proiecte în desfășurare cu companii care se ocupă de diferite aspecte ale industriei 4.0. Abeje crede că elevul din zilele noastre este mult mai bine pregătit decât acum 10 sau 20 de ani. Ne putem descurca întotdeauna mai bine, iar cursul de învățare online INDEX vă va ajuta cu siguranță în acest sens.