Interviu cu prof. Dr. Bastian Leutenecker-Twelsiek

   Prof. Dr. Bastian Leutenecker-Twelsiek / Fotografie oferită de HSD 

Astăzi avem un interviu cu prof. Dr. Bastian Leutenecker-Twelsiek. Odată cu începutul perioadei de prelegere din acest an a semestrului de iarnă 2020/21, dr. Bastian Leutenecker-Twelsiek va prelua o catedră pentru dezvoltarea produselor și prototiparea rapidă la Departamentul de Inginerie Mecanică și de Proces de la Universitatea de Științe Aplicate din Düsseldorf. Înainte de aceasta, a lucrat pentru compania de înaltă tehnologie TRUMPF din Ditzingen, Baden-Württemberg, în domeniul Fabricării aditive (AM) ca șef al AM Consulting și dezvoltare materială. 

Să începem cu scurta introducere a activității dumneavoastră. Ne puteți spune, vă rog, ceva despre activitățile și proiectele dvs. curente. 

Predarea și activitatea mea de cercetare la Universitatea de Științe Aplicate din Dusseldorf (HSD) se vor concentra pe dezvoltarea produselor orientate spre aplicații și utilizarea proceselor de fabricație aditivă pentru dezvoltarea și fabricarea produselor. Un accent deosebit este pe combinarea rezultatelor cercetării cu predarea orientată spre practică într-un mediu interdisciplinar. Sunt deosebit de interesat să lucrez cu studenții pentru a dezvolta potențialul creativ pentru idei noi și posibilitatea de a oferi studenților instrumentele adecvate pentru a utiliza acest potențial pentru dezvoltarea de produse inovatoare. Anterior, am fost responsabil de consultanță cu privire la toate aspectele ofertei TRUMPF AM Technology. Am fost intens implicat în instruirea și consultarea clienților cu privire la metodele AM. 

Fabricarea aditivă (AM) devine din ce în ce mai importantă. După părerea dvs., care sunt diferențele cruciale față de procesele de fabricație tradiționale? 

Unul dintre principalele avantaje ale fabricării aditive este noua libertate de proiectare și posibilitățile de prototipuri rapide și producția în serie mică a unei game largi de produse. AM poate înlocui sau sprijini multe tehnologii de fabricație. În special geometriile complexe pot fi ușor implementate. Cu toate acestea, de îndată ce sunt necesare cantități mai mari și calități materiale ridicate, AM întâmpină unele provocări. Majoritatea tehnologiilor AM sunt potrivite doar pentru cantități mici. Chiar și cu o gamă largă de materiale, adesea nu se obțin aceleași proprietăți excelente ale materialului ca în procesele de fabricație tradiționale. 

Depinde de angajat să stabilească dacă tehnologiile AM existente reprezintă un avantaj pentru companie. 

Ce fel de abilități și cunoștințe credeți că sunt necesare pentru implementarea cu succes a AM pentru angajații cu și fără experiență tehnică? 

Pentru angajații fără studii tehnice este important să înțelegem că producția aditivă oferă posibilități complet noi de producție. Pot fi puse în aplicare metode moderne de rezolvare a problemelor, cum ar fi Design Thinking, unde funcțiile și prototipurile de proiectare pot fi produse foarte rapid. 

Angajații cu experiență tehnică trebuie să știe mai ales că sunt posibile abordări de proiectare complet noi. Acest lucru necesită un nou tip de dezvoltare constructivă a produsului. 

Când vorbim despre dobândirea de cunoștințe despre AM, credeți că aceste cursuri e-learning sunt o modalitate eficientă de dezvoltare a resurselor umane? 

Programele avansate de formare, cum ar fi cursurile online, oferă o bună oportunitate de a începe în fabricarea aditivă. Ele pot ilustra noile posibilități ale tehnologiei și pot permite angajaților să evalueze dacă este necesar și interesant o forma mai aprofundată specifică mașinii. În plus, cursurile de formare online pot stimula noi moduri de gândire în mediul angajaților. Aceste cursuri pot încuraja angajații să încerce noi metode de dezvoltare. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube